« Генерични лекарства

 

Българска Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) публикува доклада „Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти”, изготвен от Европейската Генерична Асоциация (ЕГА) съвместно с евродепутата д-р Дорет Корбей.

Иновативните фармацевтични компании създават митология около себе си и продуктите си. Така те опитват да противодействат на конкуренцията от страна генеричните фармацевтични производители, чиито лекарства не отстъпват на иновативните по качество, ефикасност и безопасност, а освен това са със значително по достъпни цени.

Несъмнено генеричните медикаменти имат основна роля за стабилността на европейското здравеопазване. В България, по данни на IMS Health, техните цени са четири пъти по-достъпни от тези на иновативните медикаменти.  

Докладът „Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти” осигурява коректна информация за генеричните лекарства, която може да бъде от съществена полза и за лекари, и за пациенти.    

Пълният текст на доклада може да видите тук.  
 

Абонамент за новини
Абонамент