« Новини - архив

Търсачка за лекарства в www.generics.bg осигурява информация за лекари и пациети

10 Юни 2013

 

Стартира търсачка за лекарствени продукти в www.generics.bg. Целта на търсачката е да осигурява повече информация за лекари и пациенти. Тя може да бъде използвана от всички граждани и позволява търсенето на реимбурсирани медикаменти като се използва тяхното международно непатентно наименование (молекула), търговска марка или ATC класификация.

Търсачката има и своя мобилна версия, която може да се използва чрез всички съвременни електронни устройства (смартфони и таблети) и е достъпна на  www.m.generics.bg. Това дава възможност на пациентите да правят справка за лекарствата независимо от мястото, на което се намират - аптека, болница и др. Също така лекарите могат да проверят кое е най-подходящото лекарство за предписване още докато преглеждат своите пациенти и се запознавт със симптомите на заболяваният им. 

Системата е базирана върху публично достъпна информация от следните източници: Министерство на здравеопазването, Национална здравноосигурителна каза, Изпълнителна агенция по лекарствата. Tя предоставя данни, единствено и само с информативна цел, не претендира за изчерпателност и създателите на сайта не могат да бъдат отговорни в случаи на злоупотреба или самолечение с лекарствен продукт, описан в нея.

* Международно непатентно наименование е официалното непатентно, т.е. генерично наименование на лекарствената молекула на всеки медикамент.

*  Търговска марка е наименованието на лекарствения продукт, определено от производителя и отличаващо го от други продукти със същата лекарствената молекула.

* ATC класификация - Анатомо-терапевтична химична класификация (Anatomical Therapeutic Chemical Classification System) е система за класифициране на лекарствените продукти, създадена и контролирана от Световната здравна организация.