« Новини - архив

До 2015 г. световните разходи за лекарства ще достигнат 1.1 трилиона щатски долара, според IMS

21 Декември 2011

От IMS съобщават, че глобалните разходи за лекарства ще достигнат почти 1.1 трилиона щатски долара до 2015 г. Все пак се очаква нарастването на разходите да бъде с 3-6 % през следващите пет години, което е по-нисък процент от 6.2% на нарастване през изминалите пет години.

Очакванията са, че бъдещият растеж ще се влияе от ниските нива на повишаване на лекарствените разходи в САЩ, добре развиващите се фармацевтични пазари в много страни и някои политически мотивирани решения относно здравните системи на отделни държави. 

Върху лекарствения пазар несъмнено сериозно влияние ще има отпадането на патентните защити за определени лекарства, както и бързото развитие на биоподобните медикаменти.

Според IMS онкологията ще остане водеща терапевтична категория и през следващите пет години, разходите за онкологични терапии ще нараснат с 5–8 %. Разходите за лечение на диабет ще се увеличат с 4-7%, причина за което е разширяващото се разпространение на болестта и интензивното навлизане на нови перорални терапии за лечение. Останалите по-значими терапии ще добавят още 2-5% увеличение на глобалните разходи за лекарства, смятат от IMS.