« Новини - архив

Vioxx носи големи неприятности за фармацевтичния гигант Merck

06 Ноември 2004

Само месец след като от пазара беше изтеглено лекарството на Merck срещу артрит - Vioxx, фармацевтичната компания се оказа в положение, при което се налага да се бори за оцеляването си. След като в медиите се появиха доказателства, че при употребата на лекарството Vioxx се повишава риска от сърдечен удар, акциите на компанията се сринаха наполовина, губейки над 30 млрд щ. д. от стойността на четвъртата по големина в света фармацевтична компания. Тази седмица, адвокатите на ищците предадоха на пресата изобличаващи писма и вътрешно-фирмена документация, които поставят под въпрос репутацията на компанията.

От Merck дадоха изявление, че компанията доброволно е изтеглила лекарството Vioxx от пазара, защото поставя на първо място безопасността на пациента. Но в статия на списание New England Journal of Medicine от 21 октомври 2004 г., Merck бе обвинен за това, че е поставил продажбите пред сигурността на пациентите.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), също отнесе обвинения, че не е реагирала на подадените сигнали за нежелани събития, причинени от употребата на лекарството.

Публикуваните писма и документи доказват, че от Merck са знаели за потенциалните странични ефекти на лекарството още през 2000 г., но са държали в заблуда външните изследователи, които са изпитвали безопасността на лекарството.

Въпреки умерените дългове, големият паричен поток и актив от 10 млрд долара в брой и ценни книги, компанията не успя да успокои своите акционери. Standart&Poor’s обяви, че ще понижи оценката си за компанията. Очакваните разходи на компанията във връзка със скандала се изчисляват на десетки милиярди долари.

Merck заяви, че от 15 октомври, компанията е била призована като ответник в около 300 съдебни процесa за Vioxx.

Около 8 милиона потребители са приемали Vioxx за периода от неговото навлизане на пазара през 1999 до 2003 година, като за същото време лекарството е донесло печалба в размер на 2.5 млрд долара. Списание New England Journal of Medicine предполага, че „може би десетки хиляди пациенти, употребили Vioxx са получили сериозни нежелани странични ефекти”.

Фaрмацевтичната компания Wyeth похарчи около 16.6 млрд долара, за да покрие разходите по съдебните процеси за Fen-phen –диетичен коктейл за отслабване, които е причинил дегенерация на сърдечните клапи на потърпевшите пациенти. От Merck твърдят, че застраховките, които има ще покрият 630 милиона долара за обезщетения по индивидуални искове към компанията.

Пълен текст