« Новини - архив

БГФармА взе участие в „Български фармацевтични дни 2013”

01 Юли 2013

 

На 29 и 30 юни в София се проведе годишната конференция на българските фармацевти - „Български фармацевтични дни 2013”. Участие в нея взеха представители на фармацевтичната индустрия, както и учени и преподаватели в областта на фармацията. Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) беше представена на форума от своя изпълнителен директор г-н Росен Казаков, който изнесе презентация пред участниците на тема: „Фармацевтът, генеричната индустрия и възможностите за намаляване на разходите в здравеопазването”.

В своята презентация г-н Казаков акцентира върху европейските препоръки за оптимално използване на публичичните средства за лекарства и предоставяне на лекарствена информация за пациентите. Той описа и проблемите, които биха произтекли за българския лекарствен пазар ако тези препоръки не започнат да бъдат прилагани своевременно и прецизно.

Друг акцент в презентацията на Росен Казаков беше свързан със стартиралата неотдвана търсачка за лекарства в www.generics.bg. Целта на търсачката е да осигурява повече информация за лекари и пациенти. Тя може да бъде използвана от всички граждани и позволява търсенето на реимбурсирани медикаменти като се използва тяхното международно непатентно наименование (молекула), търговска марка или ATC класификация.

Търсачката има и своя мобилна версия, която може да се използва чрез всички съвременни електронни устройства (смартфони и таблети) и е достъпна на  www.m.generics.bg. Това дава възможност на пациентите да правят справка за лекарствата независимо от мястото, на което се намират - аптека, болница и др. Също така лекарите могат да проверят кое е най-подходящото лекарство за предписване още докато преглеждат своите пациенти и се запознават със симптомите на заболяванията им.